Haber

Kiğı Doğa ve Kültür Festivali iptal edildi: ‘İlçenin altyapısı değişiyor yer yok’

Fatma Keber

BİNGÖL –Kiğı Dernekler Birliği (KİDEB) tarafından 12-13 Ağustos tarihlerinde düzenlenmesi planlanan Kiğı Doğa ve Kültür Şenliği, uygun yer olmadığı ve evrakların eksik olduğu gerekçesiyle kaymakamlık tarafından iptal edildi.

Geçtiğimiz yıllarda art arda düzenlenen Kiğı Doğa ve Kültür Festivali’nde Mikail Aslan, Yılmaz Çelik, Baran Bozyel’in yanı sıra çok sayıda yerel sanatçının konser vermesi planlanıyordu.

Festivale izin verilmemesi düzenleme kurulu tarafından protesto edildi.

‘EKSİK BELGELER BİZDEN İSTENMEDİ, 28 GÜN SONRA BU MAKALEYİ GÖNDERDİLER’

Kiğı Doğa ve Kültür Festivali Düzenleme Kurulu Sözcüsü İbrahim Kudiş, “Bize gönderdikleri yazıda uygun yer olmadığı belirtiliyor” dedi.

Kudiş, bir diğer nedenin de organizasyon komitesi tarafından sunulan belgelerin eksik olması olduğunu belirtti.

‘ONLARA UYGUN YERİ BELİRLEDİK’

İbrahim Kudis

Kaymakamlığın uygun bir yer olmadığı gerekçesine yanıt veren Kudiş, “Onlara uygun yer belirledik. Sonuçta küçük bir kasaba nasıl yer bulamaz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Pandemi gibi nedenlerle 7 yıldır festivalin yapılmadığını, önceki yıllarda muhteşem ve kalabalık şenlikler yaptıkları bilgisini paylaşan Kudiş, “7 yıl sonra nadide bir festival yapacaktık. Bu yasak kararını protesto ediyoruz, kabul etmiyoruz. Bizim hak ettiğimiz de halkın da hak ettiği bu değil. Vatandaş hiç hak etmiyor.”

‘PROGRAMDA DEPREM, TARIM, HAYVANCILIK KONULARINDA PANOLAR VAR’

Festivalin ilçe için önemli olduğunu ifade eden Kudiş, “Orada halkla buluşacaktık. Festivalimizin alt başlıkları altında değerli panellerimiz vardı. Biliyorsunuz Bingöl ve bu bölge deprem merkezi, değerli hocalarımızla depremle ilgili paneller yapacaktık. Ayrıca buranın geçim kaynağı yine hayvancılık ve tarım, yine uzmanlar getirip konuşurduk. Ziraat Mühendisleri Odası bu etkinlikleri yapmayı düşünüyordu” diye konuştu.

Kudiş, “Normalde bunlar kamu kurumlarının yapması gereken faaliyetler. Bunlar halkı bilgilendirecek panellerdi.”

‘BU KARAR SİYASİ KAYGILARLA ALINDI’

Kararın siyasi kaygılarla alındığını söyleyen İbrahim Kudis, şöyle devam etti:

“Özellikle belediyenin çok önemli kaygıları var. 2 yıldır yolları yok ettiler ve bunu yapmadılar. Şu anda, Koği bölgesinde herhangi bir yolda ne kaldırma ne de asfalt yok, tamamen istikrarlı. Köy yolu gibi yollar, Motamot olarak adlandırılan bir festival olarak adlandırıldığını söylediğimiz gibi, biz de bu, biz de, biz de bir festivalde olduğunu söyledi. Sonuç olarak, böyle bir festivali iptal ettiler. “

BAŞKAN: ALTYAPI DEĞİŞİYOR, ARTIK UYGUN DEĞİL

Kiğı Belediye Başkanı Hikmet Özüağ, kararı şu sözlerle savundu:

“Yaklaşık 2 yıldır ilçemizin alt yapısını değiştiriyoruz. Şu anda kutlama yapacak bir alanımız yok, her yer toz çamur içinde. Önce bunu düzenlememiz lazım ki festival yapalım. Evet yıllar önce kullanılan eski bir şenlik alanımız vardı, gençlerimiz için tribünlü sentetik çim saha yaptık. Onun dışında bir yerimiz yok.”

Festival yapılmamasına taraftar olmadıklarını vurgulayan Özüağ, “Daha çok yapmak isterdik. Ticaret olsun, esnaf ve vatandaş faydalansın ama şu anda öyle bir imkanımız yok.”

‘Vatandaşlarımızla bir sorunumuz yok, istişare halindeyiz’

Kaymakam ve ilçe halkıyla sürekli temas halinde olduklarını kaydeden Özüağ, “Bizimkiler de aynı şeyi söylüyor liderim biz ilçenin altyapısını bitirdikten sonra şenliklere başlayalım. Bizim vatandaşlarımıza bir yükümüz yok temelde istişare halindeyiz. Kaymakamlık da benimle aynı şekilde hemfikir” dedi.

İlçenin altyapısının kötü olduğunu ve bunları çözmeye çalıştıklarını belirten Özüağ, “Şu anda ilçemizin yapısı pek uygun değil. Araba park edecek yer bile yok. Yani ertesi gün dışarıdan onbinlerce insan gelecek, bu insanlar nerede duracak, festival nasıl yapılacak.”

‘FESTİVAL İLÇEMİZE FAYDALIDIR’

İlçe sakinlerinden Kemal Kudiş, festivalin iptal edilmesini eleştirdi.

Kudiş, “Çok güzel olur. İlçeye, esnafa, ekonomiye, kültür-sanata uygun olur. Önceki yıllarda burada çok keyifli şenlikler yapılırdı. İlçemize de faydası oldu. Bal dönemine denk geliyor. Biz arıcılar için çok verimli oluyor.

‘İLÇEMİZ TANITILDI, ÖNYARGILAR YIKILDI’

Karardan memnun olmayan bir diğer ilçe sakini Sezer Sağ ise şunları söyledi:

“Festivaller özellikle Doğu bölgesi için önemli bir canlanmaya neden oluyor. Hem tarihi ve kültürel varlıklarımız tanıtılıyor hem de gelenler ilçeleri tanıyor. Buralara yönelik ön yargılar yıkılıyor. Kardeşlik ve şenlik ortamıyla çok güzel süreçler yaşanıyor. Bu tür şenliklerin sürekli yapılmasını istiyoruz. Şenliklerin sürekli yapılmasını istiyoruz. Dernekler aracılığıyla değil devlet aracılığıyla da yapılmasını istiyoruz. Yapılmadığı için ilçenin kalkınmasına katkı sağlamıyor.”

golcukajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu